Onderhoud van motorfietsen: wat, wanneer en hoe doe je het?

onderhoud van motorfietsen

Onderhoud van motorfietsen zelf doen! 7 tips

Voor veel motorrijders is het in perfecte staat houden van hun motor een pleziertje dat ze voor zichzelf houden. Dat is niet zozeer omdat zij geen gespecialiseerde werkplaats willen betalen, maar omdat zij hun trouwe reisgezel met eigen handen willen verzorgen. Misschien hebt u het nog niet zelf durven doen omdat u denkt dat het te veel tijd zal kosten of omdat u uzelf definieert als de typische klusjesman die niet goed overweg kan met gereedschap. Om een motorfiets in goede staat te houden heb je echter alleen een geschikte ruimte, planning, wat kennis en geduld nodig.

Denk eraan dat het verboden is uw motorfiets op straat te wassen en/of te repareren. Beide acties worden aangemerkt als milieusancties en, hoewel het afhangt van de verordeningen van elke gemeente, kunt u uiteindelijk een boete van tussen de 30 en 1.200 euro betalen. Als je geen garage hebt of geen vriend die je er een kan lenen om onderhoud aan je motor te doen, kun je het risico beter niet nemen.

De politie ziet u misschien niet, maar een buurman zal het waarschijnlijk geen goed idee vinden dat u de olie in de straat ververst en kan u aangeven. Vergeet ook maar om naar het platteland te gaan om het te doen. Je vervuilt alleen maar een groen gebied. onderhoud van motorfietsen doe het goed en veilig.

Onderhoud van motorfietsen in eigen garage

Beschikt u daarentegen over een garage of een geschikte plaats, dan is het belangrijkste dat u uw onderhoudswerkzaamheden plant. Het is belangrijk dat u weet wanneer het nodig is de verschillende onderdelen van uw motor te vervangen, zodat hij goed werkt en u bijvoorbeeld niet midden op een tocht of bij een ongeval in de steek laat.

Dit betekent niet dat u zich tot het moment van vernieuwing of vervanging geen zorgen hoeft te maken. Goed onderhoud omvat in feite periodieke preventieve controles, met andere woorden, al die controles die de levensduur van bepaalde onderdelen kunnen verlengen (of op zijn minst kunnen voorkomen dat ze voortijdig verslijten) en ervoor kunnen zorgen dat u veilig rijdt. Op dit moment zijn er geen excuses. Hoe handig je ook bent, je moet leren kijken, doen en reageren.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen

Bij olie of koelvloeistof of elk andere vloeistof werk schoon denk aan het milieu.

Enkele nuttige cijfers voor het onderhoud van motorfietsen


Ik ben er zeker van dat u zich meer dan eens hebt afgevraagd wanneer ik een en ander aan mijn motor moet vervangen of hoe vaak ik een en ander moet controleren. Praten over exacte tijden is ingewikkeld omdat het sterk afhangt van elke fabrikant en het gebruik dat u van uw motor maakt. Wij hebben echter een tabel gemaakt als leidraad, zodat u op de hoogte bent en niets (of bijna niets) mist.

Controleer de staat van uw banden en het oliepeil ten minste om de 30 dagen.
Vergeet niet dat de profieldiepte van uw banden meer dan 1,6 millimeter moet zijn.

Controleer de kettingspanning elke 1.000 kilometer.

Zorg ervoor dat de speling in het langste gedeelte van de ketting tussen de 2 en 3 centimeter bedraagt.

Ververs de olie en het filter elke 5.000 kilometer en elke 10.000 kilometer.

Vervang het luchtfilter elke 20.000 kilometer.

De dikte van de remblokken moet meer dan 1,5 millimeter zijn, zodat ze niet verslijten.

Vervang de olie van de voorvork en de voorschokdemper om de 2 jaar. Controleer de achterschokbreker elke 40.000 kilometer.

Hier onder tips om zelf te doen onderhoud van motorfietsen

In onze blog hebben we het bij andere gelegenheden gehad over welke controles u niet mag overslaan voordat u vertrekt, maar hier volgt een korte samenvatting: onderhoud van motorfietsen

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen


Motorbanden

Controleer de bandenspanning, de profieldiepte en de staat van de banden ten minste eenmaal per maand en telkens wanneer u een lange reis gaat maken.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen

Verlichting onderhoud van motorfietsen

Controleer alle lichten voordat u vertrekt om uit te sluiten of het de gloeilamp is of een elektrisch probleem is.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen

Oliepeil

Controleer het oliepeil eens per maand, vooral in de zomer, omdat de olie dan door de warmte verdampt. Het niveau moet tussen het maximum en het minimum liggen.

Koelvloeistofpeil

Maandelijkse controle van het niveau, de kleur. Het koelvloeistofpeil moet tussen een maximum en een minimum liggen dat u meet in het expansievat, dat gewoonlijk doorzichtig is.

Motorketting

Bij kettingen hebben we het over schoonmaken, smeren en spannen. Als u een van de drie vergeet te doen, zult u zeker problemen krijgen.

Motorremmen

Een complete revisie van de remmen van uw motor omvat slangen, remklauwen, zuigers, hendels, pomp, remblokken, remschijven en vloeistof.

Motor accu

Controleer de algemene toestand en het laadniveau. Dit is vooral belangrijk als de motorfiets lange tijd heeft stilgestaan of als u een lange reis gaat maken.

Luchtfilter en Oliefilter van de motor

Doe er een nieuw oliefilter in elke keer dat je de olie ververst. Wat het luchtfilter betreft, volg de instructies van de fabrikant om het schoon en vrij van stof en vuil te houden. Anders raakt hij verstopt.

Onderhoud van motorfietsen basiscontroles

In het algemeen geldt dat motorrijders die dit soort basiscontroles nauwgezet uitvoeren en om de zoveel tijd een paar minuten uittrekken om te controleren of alles in orde is, meestal ook duidelijk zijn over de veranderingen en belangrijke vervangingen die nodig zijn. We hebben het dan over hoe vaak de olie, filters, accu, remblokken, ketting, banden of bougies moeten worden vervangen, om er maar een paar te noemen. Aangezien dit bericht gaat over ‘Doe het zelf’ gaan we proberen om u de precieze instructies te geven zodat u het kunt doen. Nieuwelingen opgelet!

Hier de 7 tips voor het zelf doen onderhoud van motorfietsen

Hoe moet ik de olie verversen?

Ga naar de olietank van je motorfiets en open eerst de vuldop met de hand.
Gebruik dan een steeksleutel om de aftapplug te openen. Doe deze handeling altijd als het koud is, zodat u zich niet brandt. Zet er een bak onder om de oude olie op te vangen.
Vul de tank met nieuwe olie. Om onnodig morsen te voorkomen, doet u dit met een trechter die op de vuldop is geplaatst. Als u klaar bent, sluit u beide doppen goed af om olielekkage te voorkomen.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen


Hoe vervang ik het oliefilter?

Maak van elke olieverversing gebruik om ook het oliefilter te vervangen. Doe dit tijdens de uitlekfase.
Verwijder het oude filter met een bandsleutel. Smeer de pakking van het nieuwe filter alvorens het te plaatsen.
Schroef het nieuwe filter er met de hand in en draai het weer vast met de bandsleutel. Vul het nieuwe oliereservoir. Om onnodig morsen te voorkomen, doet u dit met een trechter die op de vuldop is gemonteerd. Als u klaar bent, sluit u beide doppen goed af om olielekkage te voorkomen.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen


Hoe vervang ik het luchtfilter?

Zoek uit welk type luchtfilter uw motorfiets heeft: papier, schuim of textiel. Het tweede en derde type zijn wasbaar, dus het is interessant om eerst te weten of u het moet verschonen of onderhouden.
Als je hem moet vervangen, zoek hem dan aan de zijkant van de motor of onder de benzinetank.
Indien het filter zich onder de brandstoftank bevindt, zal het iets ingewikkelder zijn om het te vervangen. Vergeet in dat geval niet de brandstofleiding af te sluiten, de tank op te tillen en de kabel van de brandstofmeter los te maken, evenals de andere slangen.

Vervangen van de accu?

Om de accu in de motorfiets te plaatsen, altijd eerst de positieve (+) zijde aansluiten en dan de negatieve (-) zijde door stevig te drukken. Als u het wilt de-installeren, doe dan de omgekeerde handeling, d.w.z. ontkoppel eerst de negatieve (-) zijde en dan de positieve (+) zijde.


Om een batterij te activeren, moet u eerst de stekkers uit de kopjes halen of de kleefafdichting verwijderen die ze bovenaan afdekt. Zoek vervolgens aan de zijkant een klein overloopbuisje met een plastic kapje. Verwijder de dop en sluit de lange meegeleverde buis aan op de overloop. Vul met de elektrolyt tussen de twee lijnen die het minimum- en maximumniveau aangeven. Laat het ten slotte 30 minuten staan en herhaal de handeling zo nodig.
Om een verzegelde batterij te activeren, heb je een container met precies de juiste hoeveelheid elektrolyt, bedekt met een strip.

Verwijder de strip en je ziet zes verzegelde doppen. Plaats vervolgens de houder over de batterij, waarbij de nippels – zonder ze te verwijderen of te boren – in overeenstemming moeten zijn met de gaten in de cups. Plaats de houder en druk hard op de basis tot de nokjes doorboren en het elektrolyt binnenin vrijkomt. Laat ten slotte 30 minuten staan en verwijder de container.
Als u dieper op dit onderwerp wilt ingaan, nodigen wij u uit onze special te lezen om te leren hoe u uw motorfietsaccu kiest, activeert en onderhoudt.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen

Hoe vervang je de motorketting?

Verwijder de bouten van het transmissiedeksel. Het zou goed zijn om nu eens naar het tandwiel en het kettingblad te kijken. Zelfs als u denkt dat ze nog een paar kilometer meegaan, is het raadzaam de kettingring, het tandwiel en de ketting samen te vervangen, omdat het monteren van een nieuwe ketting op een gebruikt tandwiel de slijtage kan versnellen en de levensduur van het tandwiel en de ketting aanzienlijk kan verkorten.


Demonteer het achterwiel door de tandwielbouten los te draaien en verwijder de oude ketting. Om de nieuwe ketting te monteren, begint u met het aandrijftandwiel en bevestigt u de ketting aan het tandwiel door deze te draaien tot hij vastklikt.
Als u ziet dat hij goed past, plaatst u de laatste schakel om de ketting te sluiten met de kettinghouders aan beide zijden. Gebruik een kettingnagel en klop er met een hamer op om het vast te zetten.
Vet de ketting in en monteer alles weer.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen

Hoe vervang je de remblokken van een motorfiets?

Maak de clips van de remblokpennen los of verwijder ze.
Verwijder de bouten van de remklauw en verwijder de pennen en gebruikte remblokken.
Controleer of er geen vocht op de remklauwvoeringen zit. Maak de remklauwen schoon, evenals de binnenkant van de remklauw.


Duw de remklauwcilinders terug in hun oorspronkelijke positie.
Controleer de staat van de schijf en certificeer de minimumdikte (TH min). Reinig het oppervlak van de remschijven met schuurpapier om onzuiverheden van andere remblokken te verwijderen.
Monteer de eerder verwijderde remblokpennen en remklauw. Draai de bouten aan tot het door de fabrikant aanbevolen aanhaalmoment. Monteer de remblokpenklemmen. Druk tenslotte zachtjes op de remhendel tot u het juiste gevoel krijgt.


Als u meer wilt weten over wanneer u uw remblokken moet vervangen en hoe u de juiste remblokken kiest, lees dan onze special over remmen.

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen

Hoe vervang je een bougie?

Verwijder het zadel van uw motor om toegang te krijgen tot de bougies. Verwijder de bougieboring en draai de bougies los die versleten zijn of die u wilt vervangen.
Behandel de nieuwe bougies voorzichtig, want ze zijn kwetsbaar. Om ze in te brengen, moet u ze indrukken tot ze stoppen, maar niet abrupt. Om het aandraaien te voltooien, gebruikt u voorzichtig een bougiesleutel of een moersleutel.
Plaats de buis terug zodat deze volledig beschermd is en monteer de plug.

Mocht u vragen hebben over onderhoud van motorfietsen mail ons gerust met uw vraag info@jhaaman.nl

onderhoud van motorfietsen
onderhoud van motorfietsen


motor onderhoud spullen
motor onderhoud kosten
onderhoud motorfiets checklist
onderhoud motor prijs
motor onderhoudsproducten
onderhoud motor om de hoeveel km

onderhoud motorfietsen