Motorfiets Helm Hoe oud is te oud? 2021

Motorfiets Helm

Motorfiets Helm Hoe oud is te oud?

Motorfiets Helm Hoe oud is te oud? Kijk, motorhelmen hebben een houdbaarheid, en als ze te oud worden, moeten ze weg. Niet verkocht worden, maar vernietigd worden. Of met pensioen gaan op de plank boven de bar, vastgespijkerd aan het plafond van de garage, of in kleine stukjes gesneden en sleutelhangers van maken.

Motorfiets Helm
Motorfiets Helm

Goede motorkleding is net zo belangrijk als de helm!

Hoe lang gaat een motorfiets helm mee!

Hoe lang? Vijf jaar is het gebruikelijke tijdsbestek, maar er staat een “*” naast die datum. Een helm die uit een glasvezel- of carbonmix bestaat adviseren we na uiterlijk 8 jaar te vervangen.

Je kunt ze niet laten vallen.

Je kunt ze niet vijf jaar achter elkaar in de zon laten liggen.

Je moet voor ze zorgen om de volle vijf jaar te krijgen, maar vergeet niet dat de klok begint te tikken als de helm is gemaakt, niet als je de doos opent.

Dus zorg er eerst voor dat je “vers” koopt bij een bedrijf dat veel deksels verplaatst.

Motorfiets Helm
Motorfiets Helm

Hier is de reden waarom je oude Motorfiets Helm niet zo veilig is als een nieuwe:

De glasvezel en polycarbonaat die de helmschaal vormen, breken na verloop van tijd af als gevolg van UV-straling en hitte EN de voering begint zijn beweeglijkheid en vorm te verliezen omdat hij gewoonweg rond je hoofd wordt samengedrukt.

Uiteindelijk, ook al ziet een helm er geweldig uit, is er gewoon geen manier om te weten of hij nog veilig is. De eenvoudigste manier om hem te testen is om hem NIET te testen, maar gewoon te vervangen! Helmen die DOT-juridisch zijn, zijn nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest, dus er is echt geen goede reden om je leven te riskeren op een oude of onveilige helm.

Nu, hier is het andere ding: Uw helm heeft een belangrijke taak – om u te beschermen.

Klinkt het alsof we proberen meer helmen te verkopen? Dat doen we niet, we proberen levens te redden. De KNMV en Motorrijders Actie Groep pleiten voor een verplichting van de toevoeging van een productiedatum in de helm. Iets dat overigens al door veel merken stilletjes wordt gecommuniceerd op de kinband of in de  binnenschaal van de helm.

“De vijfjaarlijkse vervangingsaanbeveling is gebaseerd op een consensus van de helmfabrikanten en de KNMV en Motorrijders Actie Groep. Lijmen, harsen en andere materialen die bij de productie van helmen worden gebruikt, kunnen het materiaal van de voering aantasten. Haaroliën, lichaamsvloeistoffen en cosmetica, maar ook normale “slijtage” dragen allemaal bij aan de afbraak van de helm.

Producten op basis van aardolie die aanwezig zijn in reinigingsmiddelen, verven, brandstoffen en andere veel voorkomende materialen kunnen ook de materialen die in veel helmen worden gebruikt, aantasten, wat de prestaties kan aantasten. Bovendien wijst de ervaring uit dat de beschermende eigenschappen van helmen over een periode van vijf jaar merkbaar zullen verbeteren als gevolg van de vooruitgang op het gebied van materialen, ontwerpen, productiemethoden en normen. De aanbeveling voor vijf jaar helmvervanging is dus een oordeelsvorming die voortkomt uit een voorzichtige veiligheidsfilosofie”.

Zoals we een paar weken geleden al deden, werkt KNMV hun normen elke vijf jaar bij, dus er is enige logica in de “vijf jaar” naast de slijtage van een uitrusting voor zo’n lange tijd.

…Dus hoe zit het met het idee dat elke impact op je Motorfiets Helm, zelfs maar een druppel van de barkruk, het vermogen van een helm om je te beschermen in een crash zal verminderen?

Is het gewoon goede marketing of is er een reden voor?

In werkelijkheid is het misschien een beetje van beide.

Maar we hebben allemaal vrienden gezien met staartwonden omdat ze verkeerd van de veranda zijn gestapt, toch? We hebben allemaal een schijnbaar “normale” dag gehad, die ook op ons voorbij is gegaan. Is het je leven waard om je af te vragen of de helm waar je letterlijk je leven op verwedde wel tegen de taak opgewassen is die dag nadat je hem een paar keer van het grind hebt gestuiterd?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik weet wel hoe het met mij zit.

Het is een goedkope verzekering tegen een duur probleem, en een waar je goed in kunt kijken.

Een Motorfiets Helm moet jou optimaal te beschermen wanneer je er net niet in slaagt om de glimmende kant boven te houden.

Motorfiets Helm
Motorfiets Helm