3 veilige methodes om je helmscherm schoon te maken

helmscherm schoon te maken

Welke veilige methodes zijn er om je helmscherm schoon te maken.

Wanneer we naar ons werk pendelen of met de motorfiets door die dromerige bochten rijden, zijn muggen en andere vliegende ongewervelden een van de grootste lastposten. Of het nu in de schemering is, op een donkere nacht of op een bewolkte dag wanneer je met je koplampen aan moet rijden, de kleine opdonders worden aangetrokken door het licht, kruisen ons pad en kunnen weinig doen behalve de motorfiets raken.

Het probleem is niet zozeer dat de motorfiets vuil wordt, maar dat ze ook het helmschild raken en dat kan een veiligheidsprobleem zijn. Als we lang rijden, verliezen we zicht en als we het scherm niet goed onderhouden, zal het sneller verslechteren. Hier moet worden verduidelijkt dat elk product en elke manier van reinigen niet voldoende is.

Sommige motorrijders maken van de stops gebruik om het scherm schoon te maken met water en een bar servet, een papieren zakdoekje, handpapier, wc-papier… kortom: papier. Wat velen misschien niet weten, is dat er een aanzienlijke minerale lading wordt gebruikt om het te maken. Het gevolg van het vegen, wrijven of slepen van een van deze veelgebruikte materialen over het vizier van de helm is het ontstaan van microkrasjes die met het blote oog niet erg waarneembaar zijn.

Krassen op het oppervlak van het vizier van de helm gaan echter veel verder dan een eenvoudige esthetische kwestie. In feite kunnen ze een ernstig probleem vormen voor de rijveiligheid. Vooral ‘s nachts zullen de lichten van tegemoetkomende voertuigen weerkaatsen en weerkaatsen op de microkrassen, waardoor de bestuurder een gevoel van verblinding krijgt, nerveus kan worden en de controle kan verliezen.

Methode 1. Reiniging met neutrale zeep


In het ideale geval gebruikt u specifieke reinigingsproducten met formules die zijn afgestemd op zo’n delicaat oppervlak als het vizier van een helm. Er zijn echter zelfgemaakte oplossingen die u uit een lastige situatie kunnen helpen zonder uw scherm te beschadigen.

Zeep
Voor ons is het meest effectief om uw handen in te wrijven met een neutrale zeep en zachtjes over het scherm te wrijven in een horizontale beweging. Voor uw gemoedsrust: de meeste zepen die u in toiletten van benzinestations, bars en restaurants vindt, zijn neutraal. Wij raden u echter aan het nooit direct op het scherm te gebruiken om verdere schade te voorkomen.

Reiniging
De volgende stap – en misschien wel de belangrijkste – is te voorkomen dat de resten van vastzittende insecten worden afgeschraapt. Als ze erg vastzitten, herhaalt u de handeling – maak uw handen nat met warm water, doe er zeep op, wrijf ze alsof u ze wast en breng het aan op het scherm – altijd op een zachte en delicate manier. Haast u niet en word niet wanhopig, want dit zal het oppervlak waarschijnlijk alleen maar beschadigen.

Spoelen
Als al het vuil is verwijderd, kunt u de zeef spoelen met ruim leidingwater, maar zonder druk. Voor degenen die meer verstrooid zijn of voor degenen die deze handeling voor de eerste keer uitvoeren, moet u erop letten dat het scherm en de luchtinlaten van de helm goed gesloten zijn, zodat u niet ook nog eens de binnenkant van de helm baadt.

Het is niet zo dat het verpest zal worden, maar je zult nat worden als je het aantrekt en dat is meestal niet prettig. De beste oplossing hiervoor is te leren hoe je het schild van je helm verwijdert. De meeste van de huidige modellen hebben deze mogelijkheid, wat het manoeuvreren veel gemakkelijker maakt.

Het is niet hetzelfde om alleen het vizier schoon te maken als de hele helm te moeten hanteren om één onderdeel brandschoon te krijgen, vooral als je in een badkamer bent waar voortdurend mensen in en uit lopen.

Drogen
Voor het drogen van het scherm kunt u kiezen voor de luchtdroger in dezelfde gootsteen of voor een zakdoek of katoenen doek. Nogmaals, de zachtheid zal veel beter zijn. Het is het verstandigst om het scherm niet tegen de luchtstroom in te zetten of om krachtig te zijn als u het doek kiest. Bedenk nogmaals dat een scherm veel weg heeft van een bril, bestand tegen duizend slagen als je er goed voor zorgt.

Als dit allemaal als te veel gedoe klinkt, zijn er andere manieren. Vergeet in geen geval dat chemische huishoudelijke schoonmaakmiddelen nooit een optie mogen zijn, omdat zij het plastic zullen aantasten en het scherm onherstelbaar zullen ruïneren.

Methode 2. Speciale kits reinigingsdoekjes


Er bestaan kits bestaande uit doekjes die zijn geïmpregneerd met een oplossing die het scherm verdooft en vuil verwijdert zonder het te beschadigen.

Het merk LIQI-Moly bijvoorbeeld biedt individuele zakjes met twee doekjes tegen een goede prijs – tussen 5 en 6 euro voor een doos van twaalf. Een nat doekje eerst te gebruiken verwijdert vuil en insecten. Een droge doek reinigt op een manier die strepen en schittering voorkomt. Afhankelijk van de mate van vervuiling, kunt u het proces herhalen. Het is geschikt voor Pinlock vizieren, bevat geen alcohol en is biologisch afbreekbaar.

Een van de belangrijkste voordelen is dat u het gemakkelijk kunt meenemen in uw jaszak, kofferbak of onder de stoel, zodat u van elke stop op de weg kunt profiteren om uw scherm snel en gemakkelijk schoon te maken.

Methode 3. Specifieke sprays en verstuivers voor helmen en schermen


Een ander formaat dat u op de markt van professionele reinigers kunt vinden, zijn sprays of verstuivers. Motul heeft een heel gamma dat door zijn formaat misschien praktischer is om uw helm thuis te onderhouden.

Voor lange trajecten raden wij u echter aan in uw bagage plaats te maken voor drie benodigdheden die u minder dan 20 euro kosten: Motul Helmet & Visor Clean, dat zowel de buitenkant van de helm als het vizier in perfecte staat zal brengen; Motul Insect Remover, speciaal ontwikkeld om insectenresten te verwijderen, en tot slot Motul Helmet Interior Clean, een desinfecterend en bacteriedodend reinigingsmiddel om de binnenkant van de helm te reinigen en nare geurtjes te verwijderen.

Rest mij u een goede rit en vooral een goed uitzicht toe te wensen.

helmscherm schoon te maken
helmscherm schoon te maken